tisdag 8 juni 2010

Skottland 2010

Äntligen kom vi iväg till Skottland. Vi flög med Ryan Air från Göteborg till Prestwick och betalade 980 per person tur och retur. Hotellet hade vi bokat i förväg på nätet och valde det billigaste i Edinburgh, de enda kriterierna vi hade var att det skulle finnas badrum på rummet och att det låg någorlunda centralt och här passade Shandwick Apartments in.

Vi anlände till Prestwick på måndagseftermiddagen, och tog direkt ett tåg till Edinburgh med byte i Glasgow. Väldigt smidigt gick detta och billigt att resa med tåg, tur och returbiljetten som vi köpte på tåget kostade ca 120 kr/person. Bytet i Glasgow gick också fort och smärtfritt, så vi anlände till Waverly station i Edinburgh ca två timmar efter landning.

Från stationen gick vi Prince´s Street till hotellet, och fick ett rum fyra våningar upp utan hiss, så vi gick 98 branta trappsteg upp till vårat rum minst ett par gånger om dagen och det var segt (och enda nackdelen vi hittade med vårt hotellval). Rummet var stort och det fanns ett kök till med kyl, micro, vattenkokare och brödrost vilket var bra då det inte fanns någon frukost att tala om på hotellet.

Nyfikna på staden som vi var gav vi oss omedelbart ut och käkade fish and chips på baren jämte hotellet, och så tog vi borgvägen neråt. Det var en otroligt vacker syn att se Edinburgh Castle trona över staden och att den låg så högt upp hade jag ingen aning om. Sedan kom vi ner till Royal Mile, som egentligen består av fyra gator som hänger ihop från borgen och ner till Holyrood Castle (stadens andra och nyare slott). Hela sträckan är fylld av gamla hus med sin historia och många sevärdheter och så allsköns butiker, barer och tiggare förstås.

På tisdagen gick vi ner för att besöka Holyrood, men då var det stängt eftersom prins Charles skulle vistas där till fredag, så då fick vi ha det besöket till godo och valde att gå till Edinburgh Castle istället. Inträdet dit var dyrt, nästan 200 kr, men väl värt pengarna. Det var mäktigt att ta alla trapporna upp och de branta backarna, men väl uppe hade vi en fantastisk vy ut över Edinburgh och bort till Firth of Forth. Inne i borgen besökte vi rummet där Maria Stuart födde sitt enda barn, James VI och kikade även in i borgen äldsta byggnad, kapellet St Margaret och så hade vi turen att vara kvar där kl 13 då man traditionsenligt avfyrade Mons Meg varje dag, och det small till rätt bra. På väg ner för slottet kom vi direkt på Whiskymuséet och passade då på att gå in och titta på alla 300 sorters whisky som shopen hade till beskådan och försäljning. Sen gick vi och tog några öl på vår pub the Grosvenor som låg brevid vårt hotell.

På onsdagen åkte vi till högländerna, en tur som vi bett den trevliga och hjälpsamma hotellpersonalen att boka in oss på och som kostade 39 pund. Broschyrer om dessa turer fanns på hotellet och man gjorde också massa reklam för dem längs Royal Mile så det är inga problem att hitta dem. Turen som gick via Sterling, Glencoe och Fort William var så sanslöst vackert att vi nästan tappade andan över de härliga naturupplevelserna och sedan kom vi fram till Loch Ness. Vi hoppade över båtturen och valde istället att sätta oss i lugn och ro och äta lunch. Efter en timme kom våra medresenärer tillbaks och bussen tog oss längs hela sjön, något monster såg vi dock inte. Sedan åkte vi ner via Inverness, Perth och över Firth of Forth och fick då se Firth of Forth (den välkända järnvägsbron) och så kom vi hem igen efter en 12 tim lång tur.

På torsdagen tog vi en buss till Rosslyn Chapel, som tyvärr var under renovering och därför fick vi inte se kapellet utifrån i sin fulla glans, men inuti och vi klev nerför trappan ner till kryptan och kände igen oss mycket från filmen DaVinci-koden. Inträdet till kyrkan var 6 pund. Sedan blev det fika och en fudgekaka på ett kafe i den lilla byn och hem till Edinburgh igen.

Fredagen hade vi bokat in en "spöktur" på kvällen och tog då den äkta turen, dvs The Real Mary King´s Close, vilket inte eg är en spöktur utan ett besök nere under jorden, under husen där förr folk bodde. Och det var otroligt häftigt och lite sorgligt att gå där nere, men inte särskilt spökligt. Turen kostade 11 pund och tog en timme med en jätteduktig guide, och jag skulle kunna gå den om och om igen.

Lördagen blev det Holyrood och där besökte vi några av nuvarande kungafamiljs rum och sedan höjdpunkten för oss, Maria Stuarts rum och även rummet där hon såg sin sekreterare och gode vän knivhuggas ihjäl på order från Marias svartsjuke make. Vi tittade också på ruinerna från kapellet Holyrood Abbey och tog oss en tur i trädgårdarna. Här blev jag irriterad på en barnfamilj som lät sina barn skutta omkring bland de gamla gravarna trots att det fanns skyltar om att inte avvika från stigen och jag kände det som de begick helgerån (har ju läst om när engelsmännen rev upp gravarna här och vräkte ut Marias far Jakob V:s lik över gården).

När slottet var avklarat tog vi en dagsbiljett för 3 pund på bussen (då får man åka hela dagen inom staden och en bit utanför) och åkte till kusten, vi hade ingen aning om vart vi skulle så vi hoppade av vid en by som hette Portobello, filmade vyerna och tog bussen tillbaks igen, för att gå på vår pub och sjunga karaoke och det gjorde vi (smått berusade som vi var) och valde Abbas "Ringring", Tydligen gjorde vi det bra, för sen fick vi sällskap av ett gäng glada skottar och vi skrålade ihop. Jättetrevliga killar och roliga. Tyvärr stängde puben 00.00 så det blev till att gå upp alla 98 stegen och sova.

Söndagen tog vi en 10 minuters promenad för att komma till Dean Village, en by i staden. Riktigt mysigt ställe, med floden Leith, ett litet vattenfall och gamla hus. På eftermiddagen var det dags att säga farväl till staden och vi valde att göra det på Royal Mile och då gick vi också in i Knox kyrka S:t Giles och beundrade de vackra mosaikfönstrena och det jättevackra taket.
Sedan packade vi ihop, kollade på robin hood på tv och så sömn.

Måndag morgon 05.10 tog vi taxi till stationen, bytte i Glasgow och for till flygplatsen, också denna transfern gick jättesmidigt och så med flyget hem till Säve igen.

Sammanfattande intryck av Skottland är; Mycket mer vackrare natur i högländerna än jag kunde anat, skottarna är jättehjälpsamma, öppna, pratsamma och trevliga,det är jättelätt att ta sig runt där och ja jag vill gärna åka dit igen. Och min tidiga skepsis mot Ryan Air har försvunnit, för det var den smidigaste flygresa jag gjort, och snabbt gick det igenom flyghallarna.

Inga kommentarer: